9 kroků k profi článku

Své produkty a služby znáte líp než kdokoliv jiný. Využijte toho a pusťte se do tvoření obsahu svépomocí. Ušetříte tak peníze za specialistu a jediné, co vás to bude stát, je čas. Psaní článků je jako jízda na kole. Jakmile se to jednou naučíte, pofrčí to samo. Tak hlavu vzhůru a šlápněte do pedálů. Kule za nudné školní slohovky jsou minulostí. Teď tvoříte obsah. A ten je zábavný a má jiná pravidla. Jaká? Pojďme se ve zkratce podívat jak napsat článek jako profík. Postupujte krok za krokem. V klidu. Není, kam spěchat.

1. krok: Analyzujte

Máte všechno v hlavě? Bezva, první krok máte za sebou. Místy ještě tápete, co všechno říct? Udělejte si analýzu klíčových slov a najděte, co čtenáře zajímá. Dejte jim pod nos jen přínosný obsah.

2. krok: Vytvořte osnovu

Zavzpomínejte na školu a připravte si osnovu. Hoďte na papír základní myšlenky. Seřaďte je tak, jak půjdou za sebou. A hned vám vznikne ono známé – úvod, stať a závěr.

Rozmyslete délku příspěvku. Na ní žádná univerzální šablona není. Jen pamatujte, že obsahem nechcete nudit.

3. krok: Pište

Protáhněte prsty a pusťte se do psaní. Úvodem stručně vysvětlete, o čem dnes bude řeč. Plynule přejděte ve vlastní článek. Vždy začněte tím nejdůležitějším a postupujte k méně důležitému.

Při psaní článku se držte několika zásad:

  • Udržujte jednotný styl i tón.
  • Jazyk přizpůsobte cílovému čtenáři, klidně zapojte profesní slang, pokud mu vaši čtenáři rozumí.
  • Vžijte se do persony a mluvte k ní, nepište, co chcete slyšet vy, ale co chce slyšet ona.
  • Neskákejte z myšlenky na myšlenku, klidně se v textu vracejte nebo si připravte nový odstavec.
  • Pište hezky česky, sjednoťte rod i čas.

4. krok: Opravujte a škrtejte

Žádný učený z nebe nespadl. Chybička se vloudí každému. Proto po sobě nezapomeňte celý text přelouskat a opravit chyby. Zejména odborná terminologie vyžaduje vlastní kontrolu.

Zdá se vám nějaká věta příliš kostrbatá? Přepište ji. Tolikrát, než si budete jistě, že zní tak, jak má. Vyházejte přebytečnou omáčku. Co se vám zdá zbytečné, bude zbytečné i pro čtenáře. A ten nemá čas. Spěchá. Tak ho nezdržujte.

5. krok: Strukturujte

Dobře čitelný článek je strukturovaný. Když každá myšlenka dostane vlastní odstavec, text se provzdušní. Bude vypadat víc sexy a dokonce kratší. Bude lákat ke čtení.

Vymyslete poutavý nadpis. Svižný, emotivní, budící pozornost. Čím kratší, tím lepší. Ostatní myšlenky vložte mezi odstavce do mezititulků. Nadpisy a podnadpisy jsou prvotním poutačem.

Použijte seznamy. Text dostane další strukturu a bude živější.

Článek zarovnejte. Vždy vlevo. Bloky fungují pro tisk. Ale vy jste online. Takže doleva. Aby vás bez zbytečného rozházení přečetli i lidi na mobilech.

6. krok: Zvýrazňujte

Tučně? Ano. Jen umírněně. Lidské oko skenuje tučný text. Čím víc ho bude, tím dřív se do něj čtenář zamotá. To nechcete. Proto vytučňujte pouze ty nejdůležitější myšlenky.

Nezapomeňte na prolinkování. Na eshop, na web a klidně i na sociální sítě.

7. krok: Oživujte

Oživte text fotkami. Pokud možno vlastními. Nebo těmi, volně staženými. Pozor na autorská práva. Vždy se přesvědčte, že fotku můžete použít.

Skvěle funguje i infografika. Vypadá líp než nudná tabulka a zaručeně upoutá pozornost.

8. krok: Proložte text KW a CTA

Klíčová slova už nejspíš v textu máte. Zkontrolujte, jestli jich není příliš a popřípadě nahraďte synonymy. I když se článek tváří nenápadně, zapracujte do něj výzvu k akci. Jedno nebo dvě CTA se v textu ztratí a vy získáte. Přihlášení k newsletteru, výzva ke sledování či sdílení nebo rovnou k objednávce.

9. krok: Nasaďte, pusťte do světa a propagujte

Teď už jen nasadit na blog, naposledy překontrolovat a pustit do světa. Máte trochu trému? Poproste kolegy, rodinu, kamarády, ať si váš článek ještě naposledy přečtou. Jejich objektivní názor může vychytat poslední mouchy.

Nezapomeňte článek dostatečně propagovat všude, kde to jde. Sdílejte ho, informujte o něm.

Hotovo. První článek je online

A je to. Hotovo. Nechte článek žít vlastním životem. Až jich vydáte několik, omrkněte analýzy návštěvnosti. Napoví vám jakým směrem obsah směrovat.

První článek je tak trochu dřina. Ale nebojte, praxe vás vytrénuje. Za chvíli už budete mrskat nové příspěvky levou zadní. A vaši zákazníci? Ti si budou lebedit, jak hezky o ně pečujete. Obsah má smysl. Pro ty, kteří chtějí uspět, ano.

Víte o někom, komu by se hodila pomocná ruka při psaní článku? Sdílejte náš návod dál.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru