Chceme diakritiku v českých doménách?

Český jazyk je květnatý. Jak v mluvené, tak i psané podobě. Háčky a čárky nad písmeny mu dodávají na libozvučnosti. SMSková generace, která z psané komunikace vypouštěla diakritiku, odrůstá a háčky i čárky si pomalu opět nachází své místo i v digitální komunikaci.

Jen ty české domény, ty stále bez diakritiky zůstávají. Ale chceme vůbec háčky a čárky v našich doménách?

IDN zajistí doménové jméno s diakritikou

Mezinárodní systém IDN (Internationalized Domain Names) umožňuje všem státům používat jejich specifické abecední znaky v doméně. V našem případě tedy háčky a čárky. Největší správce českých domén CZ.NIC je na zavedení IDN technicky připravený už dávno. Ale chtějí vůbec Češi české názvy domén?

Ž, š, č, ř, ď, ť, ň?

Již od roku 2004 CZ.NIC každé dva roky pravidelně provádí průzkum trhu. S jednoznačnou otázkou. Chcete českou doménu s diakritikou? Stejný průzkum proběh i vloni a jaká je odpověď? Téměř jednoznačná. Nechceme. Z celkového počtu všech zúčastněných řeklo NE oháčkované doméně 55 % běžných uživatelů internetu a 86 % organizací.

Proč odmítáme háčky a čárky v doménách? Nejčastěji z obavy, že naše webové stránky budou špatně dohledatelné pro zahraniční návštěvníky. Ovšem i strach z překlepů  má na výsledku průzkumu nemalý podíl.

A tak se zdá, že české domény dál posviští bez diakritiky. Minimálně další dva roky… A co vy, měli byste zájem o doménové jméno plně kopírující název vaší firmy nebo jste spokojeni s kratkou a neohackovanou domenou tak, jak jí máte teď?

Přihlaste se k odběru novinek a nenechte si ujít už nic přínosného ze světa e-commerce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru