Jaké metriky sledovat v Google Ads?

Metriky v Google Ads si můžete zvolit dle aktuální potřeby, na výběr jich je spousta. To, které metriky se rozhodnete sledovat je zcela na Vás. Je však několik základních, které byste měli sledovat vždy. Ukážeme si, které si zaslouží Vaši pozornost.

Základní metriky

Zobrazení – tato metrika sleduje, jak často se Vaše reklama zobrazuje. Zobrazení se počítá vždy, když se Vaše reklama zobrazí na stránce s výsledky vyhledávání nebo v rámci obsahové sítě Google. Tuto metriku se vyplatí sledovat, protože bez zobrazení, Vaši reklamu nikdo neuvidí a nebude na ni moci kliknout.

Prokliky – nám říkají, kolikrát se uživatelé proklikli na Váš web pomocí vytvořené reklamy.

Míra prokliku (CTR) – tato metrika se vypočítává z předešlých dvou metrik, tedy zobrazení a samotných prokliků. Udává, v jakém procentu uživatelé kliknou na reklamu, když se jim zobrazí. Míru prokliku lze snadno vypočítat tak, že počet kliknutí vydělíme počtem zobrazení. Výše jsem psal, že daná metrika se udává v procentech, takže získaný výsledek ještě vynásobíme stem. Ukažme si celý proces na konkrétním příkladu. Dejme tomu, že jste z reklamy získali 100 kliknutí a 2000 zobrazení. Výpočet je následující: CTR = (100 prokliků/2000 zobrazení) * 100 = 5 %. V tomto konkrétním případě je míra prokliku Vaší reklamy 5 %. To je sice hezká věc, ale k čemu je to dobré? A proč bychom tuto metriku měli bedlivě sledovat? Důvodů je několik:

  • Každá položka v Google Ads má vlastní CTR. Obecně platí, že čím vyšší míra prokliku, tím lépe. Vysoká míra prokliku svědčí o tom, že vytvořené reklamy jsou pro uživatele vysoce relevantní.
  • Míra prokliku ovlivňuje také očekávanou míru prokliku klíčového slova. Očekávaná míra prokliku je součástí hodnocení reklamy.
  • Z výše napsaného vyplývá, že pomocí této metriky lze měřit (ne)úspěšnost kampaní, reklamních sestav, reklam i klíčových slov. Nízká míra prokliku naznačuje problém, který je nutno urychleně odstranit.

Cena za proklik (CPC) – nám říká, kolik jsme průměrně zaplatili za proklik. Nastavením maximální ceny prokliku, říkáte inzertnímu systému Google, jaká je maximální částka, kterou jste ochotni za proklik utratit. I tuto metriku lze snadno matematicky spočítat tak, že celkovou částku, kterou jste za prokliky utratili, vydělíte počtem kliknutí. Dejme tomu, že jste celkem za prokliky utratili 1200 Kč a dosáhli jsme 400 kliknutí. Z toho logicky vyplývá, že vaše průměrná cena za kliknutí byla 3 Kč.

Konverzní poměr – nám říká, kolik lidí, kteří zavítali na náš web, učinilo konverzi. Tato metrika se uvádí opět v procentech. Tak, jako v předchozích případech, lze metriku matematicky spočítat. Pokud například zaznamenáte 100 konverzí a 2000 kliknutí, bude Váš konverzní poměr 5 %. Konverzní poměr se vypočítá vydělením počtu konverzí počtem kliknutí. Nakonec opět vynásobíte stem, abyste získali údaje v procentech. Konverzní poměr = (100 konverzí/2000 prokliků)*100 = 5 %. Jedná se o důležitou metriku, která ukazuje, zda a jak moc se nám zvolená strategie (ne)vyplácí. Dobrá míra konverze se pohybuje okolo 3 % a výše.

S konverzním poměrem souvisí i cena za konverzi (CPA). Jak už z názvu metriky vyplývá je to cena, kterou za konverzi zaplatíte. Tedy jsou to finanční prostředky, které byly vynaloženy na získání konverze. Jak jste určitě již správně vytušili, i tato metrika má jednoduchý matematický výpočet. Jedná se o vydělení nákladů počtem konverzí. Řekněme, že jste za prokliky utratili 5000 Kč a získali za ně 50 konverzí. Tedy Vás jedna konverze stála 100 Kč. Při správě svých kampaní se vždy snažte o to, aby cena za konverzi byla nižší, než hodnota konverze. Respektive se snažte o to, aby cena za konverzi byla nižší, než je marže daného produktu. Příklad:

Cena produktu je 500 Kč, marže na daném produktu je 20 %, tedy 100 Kč. Pokud je Vaše cena za konverzi například 150 Kč, kampaň je ztrátová a cenu za konverzi je potřeba snížit.

Čím nižší cena za konverzi, tím lépe pro Vás. Nízká cena za konverzi přináší dobrou návratnost Vašich investic a reklama se Vám vyplácí.

Jak přidat jednotlivé sloupce do přehledu?

Občas se Vám stane, že budete potřebovat zobrazit metriku, která v přehledu není. Jednotlivé sloupce můžete přidávat, odebírat nebo přeskupovat jejich pořadí dle libovůle a vytvořit si tak přehled, který bude nejvíce odpovídat Vašim potřebám. Přidání či odebrání jednotlivých sloupců provedete kliknutím na tlačítko Sloupce a poté upravit sloupce. Upravovat sloupce můžete na každé úrovni účtu.

metriky v Ads

Kliknutím na tlačítko sloupce a poté upravit sloupce, rozbalíte nabídku sloupců, které jsou k dispozici. Jednotlivé sloupce jsou přehledně rozděleny do kategorií, nemusíte se tedy zdržovat dlouhým hledáním. Po rozkliknutí dané kategorie získáte metriky, které lze přidat.

metriky v Ads

Vybranou sadu lze následně uložit a měnit si sloupce dle aktuální potřeby náhledu na data.

metriky v Ads

Co když některá metrika není dostupná?

Řekněme, že bychom chtěli metriku PNO, která nám říká, kolik procent z tržeb činí náklady na reklamu. Tato metrika není standardně dostupná, ale můžeme si vytvořit vlastní metriky. Jak jsem psal výše, jednotlivé metriky jsou rozděleny do kategorií. Jednou z nich je i kategorie “vlastní sloupce”, kde můžeme definovat libovolnou metriku. Chcete-li tak učinit, musíte znát mechanismus výpočtu zvolené metriky. 

metriky v Ads

PNO se vypočítá jako cena vydělená hodnotou všech konverzí. V obecné rovině lze metriku PNO chápat jako podíl nákladů na obratu. Obecně platí, že čím menší číslo, tím lépe. Uvedeno na příkladu. Pokud vložím do reklamy 1000 Kč a výnos z ní je 5000 Kč, bude moje PNO rovno 0,2. Pro lepší srozumitelnost se daná metrika opět uvádí v procentech, takže zmíněný výsledek musíme opět vynásobit stem.

Které sloupce stojí za to přidat?

Odpověď na tuto otázku už nechávám na každém z Vás, protože každý bude používat trochu jiné metriky, které pro něj budou užitečné. Nicméně níže uvedené metriky se rovněž vyplatí sledovat. Doporučuji si projít všechny dostupné metriky a vybrat ty, které vám přinesou největší užitek.

  • Skóre kvality jednotlivých klíčových slov – Díky této metrice se rychle dozvíte skóre kvality jednotlivých klíčových slov. Jednotlivá klíčová slova si můžete seřadit podle této metriky a hned vidíte, kde je prostor ke zlepšení.
  • Hodnota všech konverzí/cena – Jedná se v podstatě o obrácenou metriku PNO, díky které zjistíte, kolik peněz jste vydělali z jedné koruny vložené do reklamy. Tady naopak platí, že čím vyšší číslo, tím lépe.
  • Podíl zobrazení (nejen) ve vyhledávací síti – Rovněž užitečná metrika, která srovnává výkon vašich reklam s ostatními inzerenty. Také je užitečné sledovat i další metriky ze skupiny “konkurenčních metrik”.
  • Počet stránek na 1 relaci – Vám prozradí, kolik stránek z Vašeho webu či eshopu si uživatel prohlédne za jednu návštěvu.

Potřebujete vědět více? Nebo rovnou nastavit Vaše kampaně? Můžete nám napsat e-mail na info@webmium.cz. Dále nás můžete kontaktovat pomocí formuláře na našich webových stránkách webmium.cz/kontakt nebo na telefonním čísle naší podpory +420 605 99 44 66 a my se Vám co nejdříve ozveme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru