Konference TechEd a DevCon 2018

Ve dnech 14. až 17. května proběhl v prostorách multikina Premiere Cinemas v Pražské Hostivaři již 16. ročník tradiční IT konference TechEd a DevCon (Technical Education & Developer Database Conference). Tuto konferenci pořádá každoročně počítačová škola Gopas ve spolupráci s dalšími partnery, jako například Microsoft, Daquas a mnoha dalšími a je určena všem z oboru informačních technologií, kteří chtějí mít přehled o současných a budoucích trendech nejen v oblasti produktů společnosti Microsoft.

Konference nabídla mnoho zajímavých přednášek nejen pro vývojáře a programátory, ale i z oblasti zpracování dat či bezpečnosti. Celá řada přednášek byla věnována populárnímu internetu věcí (IoT) a samozřejmě tématu, které je ve světě IT momentálně velmi živé, a to je GDPR. To, že IT nejsou jen programátoři, ale že sem spadá spousta dalších méně technických oborů, bylo vidět i na tom, že mezi účastníky bylo nezvykle vysoké zastoupení žen a dívek. Já sám jsem jich viděl nejméně dvacet a některé byly hezké 😉

Bohužel nebylo v lidských silách se zúčastnit všech přednášek, už proto že probíhaly paralelně ve čtyřech sálech, a člověk často váhal, kterou přednášku si zvolit. Jakožto vývojář jsem dal samozřejmě přednost tématům souvisejícím s vývojem a programováním, takže jsem bohužel musel oželet několik přednášek z jiných oblastí, které bych také rád viděl.

Základní myšlenku celé konference nejlépe vystihuje věta, která zazněla na úvodním keynote:

“Inovace není volba, inovace je nutnost”

Tuto větu údajně pronesl Satya Nadella (CEO společnosti Microsoft) a podle mě velice dobře vystihuje současnou situaci v IT. Vývoj jde neustále dopředu, neustále se objevují nové technologie, a pokud chceme být úspěšnou a rostoucí firmou, což dozajista chceme, musíme tyto novinky sledovat a implementovat je do našich procesů. Proto jsem rád, že naši novou aplikaci Karta Pacienta jsme postavili nad novým .NET Core a tato konference mě jen utvrdila v tom, že to byla dobrá volba a krok správným směrem.

Pro mě osobně byly nejzajímavější přednášky právě na téma nového .NET Core, což je nástupce již letitého .NET Frameworku. Microsoft na vývoji NET Core velice intenzivně pracuje, po rozpačitém přijetí verzí 1.0 a 1.1, které měly ještě spoustu nedostatků, přišla loni na podzim verze 2.0 a v nejbližších dnech má přijít verze 2.1, o které se na konferenci také hodně mluvilo. Tady nejde nevzpomenout na velmi podobný průběh uvedení .NET Frameworku před patnácti lety, jehož verze 1.0 a 1.1 nebyly pro reálný vývoj příliš použitelné, a teprve až od verze 2.0 se začalo jednat o skvělý nástroj pro vývojáře.

Tématu .NET Core byla věnována celá řada přednášek. Michal Altair Valášek představil svým jedinečným a neopakovatelným způsobem celý .NET Core a jeho historii a seznámil posluchače podrobněji s některými jeho částmi, jako např. Razor Pages, Identity nebo možnostmi lokalizace a globalizace. Jiří Činčura měl velice zajímavou přednášku o novinkách v Entity Framework 2.0 a 2.1,  Tomáš Herceg nás seznámil s možnostmi testování v .NET Core a náš bývalý kolega Miroslav Holec se ve své přednášce věnoval Web API v ASP.NET Core 2.1.

Samozřejmě ne vše se točilo jen okolo .NET Core. Například obrovský úspěch měl Robert Haken, který se věnoval převážně Cloudu a Microsoft Azure. Já jsem byl na dvou jeho přednáškách, Diagnostika aplikací v Azure a Cloud Design Patterns, a obě byly tak plné, že spousta lidí stála či seděla na zemi nebo na schodech.

Na konferenci byla i témata pro ne-vývojáře, o Windows, Office, již zmíněném GDPR a podobně. Bohužel žádné z těchto přednášek jsem neměl možnost se zúčastnit, i když i tam by se bezesporu našla zajímavá témata. Ale jedna věc, která zazněla také na úvodním keynote, mě přiměla k zamyšlení. Darina Vodrážková z firmy Daquas měla zajímavý příspěvek o tom, že IT přestává být exotickým a trochu stranou stojícím oborem, ale stává se tzv. podpůrnou profesí. Což znamená, že jiné profese jsou na ní silně závislé, ale většinou neocení její přínos. Dokud vše funguje, tak ji ani moc nevnímají, a obracejí se na ni, až když to fungovat přestane. Často mají nereálné požadavky a chtějí vše hned. Tím vzniká nepřiměřený tlak na IT oddělení, což sebou přináší negativní důsledky jakými jsou stres a syndrom vyhoření. Zkuste se zamyslet, kdy jste si při používání nějaké aplikace řekli: “ještě že tuhle aplikaci mám, ta mi fakt ušetří spoustu práce a času” a kolikrát jste si, když něco nefungovalo, řekli: “Který píp to dělal, vždyť to zase nefunguje” 🙂

Poslední myšlenka, která mi utkvěla v hlavě, je myslím také od Dariny Vodrážkové. Jak se obor IT rozrůstá a zahrnuje stále víc oborů, tak se čím dál tím více jedná o týmovou práci, a to s sebou přináší nutnost komunikace. A právě umět komunikovat, jak mezi sebou, tak navenek, je to, co dělá tým dobrým týmem.

Víte o někom, komu by se hodilo všechny tyhle novinky znát? Tak mu je jednoduše sdílejte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru