Moc a bezmoc sociálních sítí

Ruce v telefonech, nedokážeme se pořádně ani bavit, během konverzace odpovídáme na zprávy někomu jinému. Dokážeme si vůbec představit konverzaci s kamarádem bez toho, abychom se pořád dívali do svých telefonů a zároveň žili na sociálních sítích?

Každý máme účty na sociálních sítích. Dnes už to ani jinak nejde. Chodíme na ně, abychom se dozvěděli, co je nového, co se právě děje a sdíleli svůj život s lidmi na internetu.

Myslíte si, že například Facebook vyvíjí tým nadšených programátorů? Samozřejmě, že ne. Tedy, možná ano, ale rozhodně na to nejsou samy. Sociální sítě jako Facebook a mnoho dalších pomáhají vyvíjet i psychologové, kteří ví, co lidé potřebují, aby si vytvořili na něčem závislost. Snaží se sociální média vytvořit tak, aby u nich udržely naši pozornost co nejdelší dobu.

Záměrně jsou naprogramovány tak, abychom na nich strávili co nejvíce času. Závislost na sociálních sítích může být dokonce podle studií i větší než závislost na drogách. Tak šikovné máme na světě psychology a programátory.

Co nám sociální sítě vlastně dávají na oplátku? Máme ze stráveného času na sociálních sítích skutečnou radost? Vytváříme něco nového a posouváme se vpřed?

Také si musíme uvědomit, že sociální sítě jsou v první řadě jedna velká pračka na peníze. Tvůrci těchto stránek vás tam chtějí udržet co nejdelší dobu proto, aby vás vystavili co nejvíce reklamám a následně jste si něco koupili.

Společnosti investují miliony dolarů, sestavují týmy expertů, kteří se snaží udržet vaši pozornost a skutečně se jim to daří.

A skutečná data? Věděli jste, že 20% lidí přiznává, že jsou závislí na sociálních sítích? 41% vlastníků telefonů se popisuje jako závislí? A že teenageři ve věku od 15 do 19 let tráví při nejmenším 3 hodiny denně na telefonu. To opravdu při nejmenším.

Navíc, čím více používáme sociální sítě, tím více se cítíme osamocení. Částečným důvodem, proč se tak cítíme, je fakt, že na sociálních sítích se neustále snažíme porovnávat sebe s druhými a jejich životy. Toto porovnání nám v obou případech zhorší náladu. Když někomu závidíme, a také když se cítíme nad druhými povýšeni.

Psycholog Walters říká:

“Lidé online ukazují jenom takovou svou personu (nejlepší verzi sebe sama), ukazují, jak mají “perfektní” život a zdůrazňují pouze pozitivní chvíle svého života. Myslím, že v tomhle smyslu jsou sociální média velmi nebezpečná, protože sledujete pouze nejúspěšnější momenty života druhých.”

Nezpochybňujeme, že sociální sítě nabízí celou řadu benefitů a jejich občasné použití rozhodně není na škodu, ale je třeba je používat s rozmyslem, především u teenegarů a dětí jejich užívání omezovat na rozumnou úroveň.

A co vy, kolik času trávíte na sociálních sítích a které z nich používáte? Dejte nám vědět. A pokud byste měli zájem o reklamu na některé sociální síti, neváhejte a napište nám e-mail na info@webmium.cz. Dále nás můžete kontaktovat pomocí formuláře na našich webových stránkách webmium.cz/kontakt nebo na telefonním čísle naší podpory +420 605 99 44 66 a my se Vám co nejdříve ozveme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru