Opatrně s TikTokem!

Tik Tok je více než potenciálním rizikem

Jistě vám neuniklo, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před instalací a užíváním aplikace TikTok. V tomto článku si v kostce povíme, proč to NÚKIB udělal a co je na TikToku vlastně špatného.

Velká data

TikTok zdaleka neslouží jen k šíření vtipných videí s dětmi, zvířátky a opilci. O svých uživatelích také sbírá mnoho údajů, včetně těch citlivých, které ke svému fungování vůbec nepotřebuje. Ví o vaší poloze, má přístup k vašim kontaktům a veškeré komunikaci… může toho o vás zjistit opravdu hodně. Namítáte, že se nemáte za co stydět, nemáte co skrývat a veřejně na síti o sobě sdělujete jen prkotiny? Jistě máte pravdu, ale vezmeme-li v úvahu, že počet uživatelů TikToku u nás stále roste, dojdeme k závěru, že takových milion prkotin pohromadě už znamená poměrně slušnou hromadu dat a z nástroje pro sdílení roztomilých momentů se rázem může stát sofistikovaná špionážní technologie. Ono je totiž velice důležité, kdo s těmi daty nakonec pracuje.

Strana a vláda

Velké množství informací o svých uživatelích pochopitelně sbírají i jiné aplikace a zejména sociální média. Obecně tedy platí, že bychom jejich používání měli vždy zvážit a především si rozmyslet, jaká oprávnění jim udělíme. TikTok je hrozbou hlavně proto, že množství sbíraných dat je opravdu velké a můžeme jen tušit, kdo a jak s nimi bude nakládat. Společnost ByteDance, která TikTok vyvinula a provozuje, podléhá totiž právnímu řádu Čínské lidové republiky a jako taková má povinnost spolupracovat a sdílet data se státem. A co si budeme povídat, současná Čína je komunistické totalitní zřízení, které taková data bez váhání zneužije, jakmile se mu to bude hodit.

Tikat a Tokat?

Jak se tedy k vydanému varování jako uživatel postavit? Užívání aplikace vám rozhodně nikdo nezakazuje, je na vašem uvážení a pokud se dokážete v kyberprostoru pohybovat bezpečně, neskáčete na špek propagandistům a vlivové operace na vás nemají vliv, TikTok ve vašem soukromém mobilu vás nejspíš nijak bezprostředně neohrozí. Jeho instalací do služebního telefonu už ale riskujete možný únik a následné zneužití firemních dat. A pokud pracujete na ministerstvu nebo v kritické infrastruktuře, bude tuto čínskou sociální platformu opravdu lepší oželet.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru