Twitter zažívá divoké časy po akvizici Elonem Muskem

Elon Musk převzal Twitter a mění ho od základů

Snižování stavů pod taktovkou Elona Muska

Po převzetí Twitteru se Elon Musk příliš dlouho nerozkoukával. Uvedl se poměrně nepopulárně, a to tím, že ukončil působení hned několika členů vrcholového vedení, včetně výkonného ředitele Paraga Agrawala. Netrvalo to dlouho a snižování stavů se dotklo i samotných zaměstnanců. Propouštění se týkalo přibližně 50% zaměstnanců. Mezi nimi však byla i poměrně známá jména, která stála u samotného zrodu a ve vodách sociálních sítí se tak spekuluje o založení alternativy Twitteru právě ze strany propuštěných pracovníků. Elon Musk toto velké propouštění odůvodňuje vysokými finančními ztrátami každý den. Mělo by jít až o 4 miliony dolarů denně. Odcházejícím zaměstnancům Musk nabídl tříměsíční odstupné, což je o 50 % štědřejší, než má ze zákona povinnost nabídnout. Už teď je ale jasné, a Musk si to uvědomuje, že mu budou zkušení pracovníci chybět a snaží se některé přivést zpět. Nicméně po ohlášení “hardcore” Twitteru 2.0 ze strany Muska se rozhodla celá řada dalších zaměstnanců odejít sama.

Návrat některých zabanovaných účtů

S příchodem nového vedení došlo hned k několika amnestiím. Opětovného zpřístupnění se dočkal například satirický účet Babylon Bee, který se nevhodně vyjadřoval k transgenderu některých osob. Dalším “odbanovaným” se stal psycholog Jordan Peterson, který se poměrně ostře vyjádřil ke změně pohlaví herce Elliota Page. Návrat si užila i herečka Kathy Griffin, která parodovala samotného Elona Muska a pojmenovala si účet po něm.

Donald Trump zpět na Twitteru?

Nejdiskutovanějším a nejnovějším návratem je však účet bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Elon Musk nechal vytvořit veřejnou anketu, aby mohli uživatelé Twitteru rozhodnout o tom, zda by se měl moci Trump vrátit na tuto sociální síť. Výsledky ankety byly poměrně vyrovnané, nakonec se však misky vah převážily na stranu Trumpa.

Ten se však pro Reuters nechal slyšet, že návrat na Twitter nemá v plánu.

Změna pravidel moderování Twitteru

Elon Musk zavedl nová pravidla pro moderování příspěvků na Twitteru. Nově platí tzv. “Freedom of Speech, but not freedom of reach”.

Co to vlastně znamená pro nás jako uživatele Twitteru? Máme svobodu vyjadřování až do chvíle, kdy půjde o nějakou formu pomluvy nebo nenávistného chování vůči ostatním uživatelům či organizacím. Tyto nenávistné příspěvky budou demonetizovány a bude podstatně snížen jejich organický dosah. Takový tweet pak bude možné stále dohledat, ale pouze cíleně v rámci vyhledávání.

Na Twitteru nás čekají ještě poměrně krušné chvíle a budeme se zvědavostí sledovat, co Musk se svou platformou podnikne v budoucnu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru